Beşiktaş Mahkemesi 63 Numaralı Sicil (H. 1061-1062 / M. 1651-1652) cilt: 48, sayfa: 62 Hüküm no: 25 Orijinal metin no: [8b-1, Arapça] Bu defter İBB Kültür A.Ş. ve Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi ortaklığı ile hazırlanmıştır.
el-Hâc Osman b. Davud’un kölesini azad ettiği
Mahmiye-i Galata muzâfâtından kasaba-i Beşiktaş tevâbi‘inden Kuruçeşme karyesinde sâkin fahrü’l-akrân el-Hâc Osman b. Davud nâm kimse meclis-i şer‘-i şerîf ve mahfil-i dîn-i münîf sânehu’llâhü ta‘âlâ ani’t-tağyîr ve’t-tahrîfe hâzır olup kendisine rıkkını mu‘terif olan uzun boylu, gök gözlü, açık kaşlı Rusiyyü’l-asl hâfız-ı hâze’l-kitâb Ali b. Abdullah nâm abd-i memlûkünü hasbeten li’llâhi ta‘âlâ ve haseneten li-rûhi resûlihi’l-mu‘allâ ve amelen bi-mûcibi mâ-kālehu’n-nebiyyü’l-muhtâr: Men a‘taka rakabeten mü’mineten a‘taka’llâhu te‘âlâ bi-külli udvin minhâ udven minhü mine’n-nâr” âzâd ve i‘tâk eyledi, ba‘de’l-yevm sâir ahrâr-ı asliyyîn-i mükellefîn gibi hür olup üzerinde hakk-ı velâdan gayrı hak bâkī kalmadı.
Cerâ zâlike ve hurrire fi’l-yevmi’s-sâlis ve’l-ışrîn min-Zilhicce li-sene ihdâ ve sittîn ve elf.
Şühûdü’l-hâl: Murad Bey b. Ali Paşa, el-Hâc Hasan b. Hızır, el-Hâc Hasan b. Ahmed, Hasan Beşe b. Abdullah, Mehmed Beşe b. Abdullah, Himmet Beşe b. Abdullah, Mustafa Ağa, Hasan Çelebi b. Muharrem, Yusuf Bey b. Abdullah, Yahya Çelebi b. Hasan müezzin, Derviş Bey b. Abdullah
|